.FILE 2G 3G 4G 5G
Medarbetare Aftonbladet som startade afontbladet.se
1994

Aftonbladet.se blir den första svenska tidningen på internet

25 augusti 1994 tar Aftonbladet ett stort steg och lägger ut sina kultursidor på nätet. Tidningen blir därmed den första i Sverige att ta steget ut på internet. 

Aftonbladet.se 1994.

JMK, institutionen för journalistik och kommunikation vid Stockholms universitet, har en längre tid velat testa journalistik på nätet med en riktig dagstidning. De får länge nej, tills Bo Hedin, då nyhetschef på Aftonbladet, lyckas övertala ledningen under våren 1994.

Det tar mycket arbete att få till den första nätversionen, men under hösten kan redaktionen ta över efter att ha fixat både en egen uppkoppling och kunskap nog att köra vidare själva. Nästa vår börjar man också med dagliga webbnyheter – en av de första nyhetstjänsterna på nätet.

Blir snabbt en av Sveriges mest besökta webbplatser

Hur många som läser i början är svårt att säga, eftersom det inte finns några bra sätt att mäta det. Men snart blir Aftonbladet en av Sveriges största nätsidor, och 2010 spräcker de fem-miljonersvallen för antal besökare på en vecka.

Se intervjun med Joakim Jardenberg nedan. Han var med och jobbade med Aftonbladet.se, och berättar om tiden på tidningen.

false
-