På Internetmuseum kan du lära dig mer om internets historia ur ett svenskt perspektiv. Här finns även delar av det svenska digitala kulturarvet bevarat.
Nu syns den svenska internethistorien ännu bättre
Internetmuseum har fått en ny webbplats som ger en bättre upplevelse för besökare, bland annat genom digitala guidade turer.
Den svenska internethistorien är rik på händelser. Elektroniska anslagstavlor, världens första mejl mellan två regeringschefer – Carl Bildt till Bill Clinton, hem pc-reformen, webbcommunitys som Lunarstorm, it-boomen och kraschen, och en massa internetkatter.
Den nya sajten innebär att besökare kan ta till sig kunskap på ett bättre och enklare sätt, skolor får större möjlighet att använda innehållet i undervisningen och det är mer tillgänglighetsanpassat. En del av innehållet finns nu även på engelska.
En annan nyhet på Internetmuseum är digitala guidade turer. Tillsammans med en expert kan besökare se och höra hur det gick till när internet tog sig in i de svenska hemmen.
Internetmuseum grundades i december 2014. I juni 2016 blev Internetmuseum invalt i Sveriges museer, som första utpräglat digitala museet i Sverige.
Internetmuseum drivs av Internetstiftelsen som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Här kan du läsa mer om Internetstiftelsen.
Lär med Internetmuseum
- Internets historia – här hittar du vår tidslinje med de viktigaste händelserna i internets historia.
- Utställningar – här hittar du våra utställningar där du kan fördjupa dig i olika teman så som emojins historia, virala succéer eller onlinespel.
- Internetmuseum för barn – vår utställning för barn, föräldrar och lärare. Perfekt för lektionen eller torsdagskvällen framför Ipaden.
- Internetmuseums podd – här får svenska internetpionjärer berätta sin historia – från början till slut.
- Sociala medier – följ oss på Instagram, Facebook, Twitter och Youtube.
Vårt digitala kulturarv
- Svenska internetpionjärer – i denna utställning får svenska internetpionjärer berätta sin historia – från början till slut.
- Bevarade webbplatser – vi ser till att historiska svenska hemsidor bevaras på den svenska webben. Här hittar du till exempel Annica Tigers HTML-guide, IT-kommissionen och vår webbring med Swipnets personliga sajter.
- Arkivet – vår samling med internethistoriska föremål. Vill du donera? Kontakta oss!
- Kontaka oss genom att skicka ett mejl till info@internetstiftelsen.se.
- Läs mer om Internetstiftelsen.
- Läs vår integritetspolicy.