Unicode tar kommandot – äntligen en världsstandard
Organisationen Unicode standardiserar emojier vilket innebär att tjänster och program kan skapa egna emojier som syns även om ett meddelande skickas från ett annat operativsystem.
Unicode Consortium är en ideell organisation som grundas år 1991. Den består av representanter från bland annat teknikbolag som Apple, Microsoft, Facebook och Google men även lingvister och typografer. Deras jobb är att utveckla och underhålla den internationella industristandarden med samma namn – Unicode – som skapas år 1992. Unicode gör det möjligt för en dator att hantera text skriven på alla världens skriftspråk och standarden uppdateras årligen med nya språk, symboler och tecken.
Emojier standardiseras
När Unicode den 11 oktober 2010 släpper Unicode 6.0, den nya uppdateringen av sin standard, så innehåller den inte mindre än 994 emojier som nu är fria att använda för alla tjänster. Det betyder att företag som Google, Microsoft, Facebook och Twitter kan börja skapa sina egna versioner av emojier som kommer att synas även om ett meddelande skickas från ett annat operativsystem eller tjänst.
Att emojier standardiseras innebär att de blir tecken i Unicode-systemet. Alla tecken och symboler har där en egen liten kodsträng med tillhörande beskrivning som sedan omvandlas till dess rätta utseende. Här nedan är några exempel på tecken och symboler som finns i standarden. Först står deras kodsträng, följt av den korta beskrivningen som finns i standarden för vad koden representerar och slutligen hur koden visas för användaren:
Exempel:
U+0041 Latin Capital Letter A
U+2764 Heavy Black Heart ❤
U+1F346 Eggplant 🍆
U+1F600 Grinning face 😀
Apple först ut
När Apple släpper operativsystemet IOS 5 till telefonen Iphone år 2011 blir de först med att lansera emojier internationellt. Inbyggt i telefonen finns nu ett alldeles eget tangentbord för emojier. Detta påbörjar en världsomspännande popularisering av användandet av de små figurerna.