Anders Gillner – Gopherkungen som fick ge sig för webben
Om inte world wide web hade kommit och förstört allt hade Anders Gillner varit en svensk IT-gigant. Han basade över Gopher i Europa – systemet som var webben innan webben. Men det är bara en liten del av historien.
Från att ha jobbat som biträdande psykolog bytte han i mitten av 80-talet plötsligt bana. Delvis för att slippa pendla i tre timmar om dagen mellan Hässelby och Huddinge.
KTH behövde någon som "förstod sig på människor" till sin internetavdelning KTHNoc. På så sätt hamnade Anders Gillner på en arbetsplats som blivit internethistorisk, där bland annat personer som Peter Löthberg, Johnny "Bygg" Eriksson, Björn Eriksen och Bernhard Stockman var verksamma.
– Jag anställdes som postmaster på KTH.se, den postmaskin man hade på den tiden. Jag kom underfund med att jag egentligen var en nörd, det hade jag inte vetat om innan. Det gick alldeles utmärkt, berättar han.
– Vårt uppdrag var att se till att dels för svenska universitetsnätverket och dels det nordiska, Nordunet, fungerade. Så vi hade driftcentralen i källaren på KTH. Min uppgift blev så småningom att sälja nätet till världen runt om kring oss. Vi förstod att det här var något som skulle förändra samhället så småningom. Det var mycket vi tyckte att vi begrep som inte alla andra begrep.
Det gällde inte minst kampen mellan TCP/IP och X.25.
"Gopher-kungen"
Anders Gillner kommer att få en central position inom Gopher, som är ett mappbaserat system för att använda internet på. Lite som "Utforskaren" fungerar i Windows placerades informationen på nätet hierarkiskt.
– Det drog igång något år innan webben. Jag hämtade hem Gopher och installerade på min Mac. Det som var bra var att man kunde länka olika datorer till varandra, oavsett var på nätet de satt. Det var något alldeles nytt och vi sålde in det till åtta svenska universitet. Det gick i en rasande takt.
Anders Gillner skrev till Gopher-grundaren Mark McCahill i Minnesota och bokar ett möte. Vid det här laget har Tim Berners-Lee startat webben, men den har inte kommit igång ännu. Bland annat finns ett motstånd mot bilder i webbklienten.
Gillner blev Europachef för Gopher, på uppdrag av Mark McCahill. En mäktig position vid tiden. Men när Mosaics webbläsare lanseras 1993 är slaget förlorat.
– Jag gick genom en dörr i Portland några år senare, då någon petade mig mot revbenet. Det var Tim Berners-Lee. Han frågade vad jag gjorde. Och jag svarade att jag gjorde hemsidor. Då sa han: "The European Gopher king is making web pages."
Åren på KK-stiftelsen
För Anders Gillners del fortsatte karriären sedan på Skolverket och KK-stiftelsen, och bidrog därmed till att svenska elever utökade sitt IT-kunnande. När han blickar tillbaka på sin karriär konstaterar han:
– Jag har haft roligt nästan hela tiden.