Arpanet blir äntligen ett internationellt nät – via Sverige
Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.
Arpanet heter datornätverket som kommer att utgöra grunden i det vi numera kallar internet. Till en början är bara ett fåtal datorer inkopplade, men antalet växer i USA i början av 1970-talet.
Det dröjer till den 15:e juni 1973 innan nätet blir internationellt. Den första dator utanför USA som kopplas in på Arpanet är norsk och den nås via satellit. Vad inte alla vet är att Sverige också har en roll i denna internethistoria. Den första internetkontakten går nämligen via markstationen i Tanum i Bohuslän, som sedan skickar vidare signalen till Norge och Norsar (ett forskningscentrum som grundats ihop med USA för att upptäcka jordbävningar och kärnvapenexplosioner).
Därför blir Norge först
Anledningen till att just vårt grannland blir först ut är de goda militära kontakterna norrmännen under dessa kalla krigs-år har med amerikanerna. Månaden efter får även en dator i Storbritannien kontakt med Arpanet.
Namnet internet myntas snart, som vid tiden är en förkortning för "internetworking". Skaparen av protokollen TCP och IP (TCP/IP), Vint Cerf, skriver internet i en text 1974 och det anses vara då ordet kommer till faktiskt användning för första gången.