.FILE 2G 3G 4G 5G
1894

Världens första kattvideo

Thomas Edison uppfann inte bara glödlampan, han spelade också in den första videon med katter som gör tokiga saker.

Thomas Alva Edison har en hejdundrande massa patent; över 1000 stycken i USA och även ett antal i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Han var bland annat intresserad av ljus, ljud och elektricitet och var delvis att tacka för den tidiga filmkameran, eller "kinetografen" (vem som exakt uppfann vad är något oklart, läs mer här).

I juli 1894 spelar han in vad som antagligen är världens första kattvideo i sin studio "Black Maria" i New Jersey. I videon ser vi två katter i en boxningsring som pucklar på varandra. Katterna är till och med utrustade med boxhandskar och hålls uppe av en man i bakgrunden.

Värt att nämna är dock att Edison inte var någon vidare kattvän, eller djurvän heller för den delen. Under det förra sekelskiftet låg han i en bitter fejd med uppfinnaren Nikola Tesla om vilket elsystem som skulle bli standard; växelström (AC) eller likström (DC). Edison, som företrädde DC-sidan, drog igång en smutskastningskampanj mot AC-tekniken genom att inför publik elektrifiera djur.

Hans poäng var att djuren tålde DC-ström med högre volt-tal medan de brann upp av AC-ström med lägre volt, vilket skulle bevisa att DC-tekniken var mindre farlig. Till sina demonstrationer använde han oftast lösdrivande hundar och katter, men också hästar och till och med en elefant.

false

-