.FILE 2G 3G 4G 5G
2012

Grumpy Cat: Internets grinigaste viralsuccé

Nej, det är inte en han, det är en hon. Och nej, hon är inte sur egentligen. Eller?

Tardar Sauce, mer känd som Grumpy Cat, är en honkatt av rasen snowshoe som föddes den 4 april 2012. Tardar Sauce lider av dvärgväxt, något som hennes ägare Tabatha Bundesen säger är orsaken till Tardars griniga uppsyn. Tardar Sauce blev Grumpy Cat när Tabathas bror Bryan la upp en bild på katten på internetforumet Reddit den 23 september 2012.

På ett dygn fick posten över 25 000 upvotes och bilden på Imgur fick över en miljon visningar inom 48 timmar. Vissa trodde att Grumpys ansiktsuttryck var photoshoppat så familjen Bundesen la upp en video på Youtube där Grumpy blir kliad på magen och… ja, inte så mycket mer. Den har just nu 18,6 miljoner visningar.

Grumpy Cat är idag en av de mest kända katterna på nätet och har enligt en artikel från december 2014 dragit in över en halv miljard kronor till sina ägare. Pengarna kommer från bland annat böcker, leksaker och kläder. Grumpy Cat har även framträtt på mängder av tv-program som Good Morning America, American Idol och The Bachelorette, och på musik- och teknikkonferrensen SXSW i Austin, Texas.

Grumpy Cat har också ett sponsoravtal med kattmatstillverkaren Friskies, en serietidning som handlar om hennes och brorsan Pokeys äventyr, och i julas kom en tv-film med Grumpy i huvudrollen.

false

-