.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Bonsai kitten – en vandringssägen på nätet

I internets barndom var vi inte lika slipade vad gäller källkritik. Katter i glaskuber rev upp känslor, fastän allt var fejk.

I internets barndom var vi inte lika luttrade och slipade vad gäller källkritik, och flera vandringssägner som cirkulerade fick fäste och rörde upp känslor. Ett exempel var den påhittade våldtäktsdrogen Progesterex, en annan var fenomenet Bonsai Kittens. Det startade när en grupp studenter på Massachusetts Institute of Technology i USA startade hemsidan BonsaiKitten där de hävdade att man genom att innesluta kattungar i burkar kunde forma dem till vackra statyetter.

Efter påtryckningar från bland annat Humane Society of the United States valde MIT att ta ner sidan i slutet av december 2000, bara två dagar efter att den publicerats. Sajten dök upp igen hos en kommersiell operatör i januari året därpå men togs ner efter nya påtryckningar. Sajten dök upp och togs ner ett antal gånger och till och med FBI jagade grundarna för brott mot lagen om att avbilda djurplågeri. FBI fann dock att anklagelserna var grundlösa.

• Originalsidan bevarad i speglad version
• En längre artikel om turerna kring Bonsai Kittens från tekniktidningen Wired
false
-