.FILE 2G 3G 4G 5G
1999

WAP gör att mobilsurfandet kan börja

Innan Iphone, innan färgskärmar och innan 3G-nät hade vi WAP. En liten stund i alla fall.

I slutet av 90-talet har mobiltelefonerna hunnit bli små och lätta men skärmen är fortfarande ingen prioritet. Upplösningar på 84x48 pixlar är ingen ovanlighet. Det det räcker när vi ska skriva ett och annat sms eller hitta favoritkontakten i telefonboken.

WAP är ett protokoll för internet på telefoner

Men mobiltillverkarna tänker större. Motorola, Ericsson, Nokia och några andra sätter sig ner och tar fram WAP-standarden, "Wireless Application Protocol". Det är ett protokoll för att visa ett slags nedbantat internet på telefoner.

Den första telefon som klarar detta är Nokia 7110 som lanseras i oktober 1999 (för övrigt den första mobilen med den senare så populära T9-tekniken). Nokia 7110 har dock bara CSD-modem som klarar dataöverföring på 9,6 kbit/s (dagens 4G-standard är cirka 50 000 gånger snabbare). Att få ner någon data över huvud taget är med andra ord ganska svårt. Dessutom går det inte att ringa samtidigt som du wappar.

Någon webbdesign är det knappast tal om, men en genomgående designtanke bygger på "kort" och "lekar". Informationen relevant för användaren visas på olika kort och dessa ligger sorterade i lekar. Denna designprincip har återkommit i dagens mobila gränssnitt.

Tanken med WAP är dock god; vi ska köpa biljetter och göra bankärenden direkt i mobilen. Och så har det ju blivit. Men det kommer att dröja fram till 2007 då den första iPhone-versionen lanseras innan det blir vardagsmat att surfa på nätet med mobilen.

false

-