.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

Tabeller förändrar allt

När inget annat fanns att tillgå fick allt förpackas i tabeller. En typ av design som har hängt med länge.

I och med HTML version 3.0 som släpps 1995 kommer html-elementet "table". Som namnet antyder är tanken att table ska användas för att skapa tabeller och presentera tabelldata. Men ganska snabbt kommer webbutvecklare på att tabeller kan användas för att positionera olika objekt på en webbsida med större frihet. Detta är innan CSS har lanserats, så utvecklarna har inte direkt något val om de inte vill visa all information i en enda lång spalt. Problemet med tabelldesign är flera, men några huvudsakliga argument mot att använda tabeller för design är att webbsidan blir semantiskt inkorrekt, svår att underhålla och tar längre tid att ladda.

Tabelldesign har hängt med ända in i våra dagar. Anledningen till detta är bland annat att CSS inte fungerar i alla tidiga webbläsare, eller tolkas olika, att de nya webbutvecklare som tillkommer under dot-com-boomen inte känner till CSS-standardena tillräckligt bra, och att många webbdesignverktyg uppmuntrar användandet av tabeller i designen.

Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Adam Evertsson. Tack! Saknar du något på Internetmuseum? Tipsa oss här.

false
-