.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

Platt design – bort med skuggorna

Nu börjar vi ha en sådan datorvana att vi inte längre behöver en bild på en papperskorg för att fatta var vi ska slänga våra dokument.

Fördelen är att grafiken inte blir lika tung att ladda och går enklare att anpassa till olika skärmupplösningar. Platt design är mycket en rörelse bort från skeumorfism där designen efterliknar fysiska material och objekt.

Platt design som rörelse kan spåras tillbaka till den schweiziska typografiska stilen (även kallad International Typographic Style som utvecklas under 1950-talet och betonar en strikt rutnätslayout, moderna typsnitt och mycket tomrum. Det dröjer dock ända till 2006 innan platt design får ett bredare genomslag i digital design och det med Microsofts mediaspelare Zune. Spelaren floppar men gränssnittet med platta, enkla element, rena ytor och gemener i hög grad lever vidare i Microsofts produkter. I och med iOS7 får även Apples bärbara produkter "platta" gränssnitt, och Googles designfilosofi "material design" är också en variant på platt design.

false
-