.FILE 2G 3G 4G 5G
Webbläsaren Netscape logotyp och webbläsarfönster
1994

Netscape: den första browsersuccén

Många är vi som tar våra första stapplande steg på internet tillsammans med Netscape och den animerade ikonen med de fallande stjärnorna.

Egentligen ska Netscapes grundare Marc Andreesen och Jim Clark skapa ett nätbaserat spelcommunity för Nintendo 64 med sitt företag Mosaic Communications Corporation. Men de når aldrig ett avtal.

Istället blir de de första att försöka kapitalisera på den gryende web-världen. Den första versionen av deras webbläsare heter Mosaic Netscape 0.9 och lanseras den 13 oktober 1994.

Namnet beror på att Netscapes första anställda var de som skapat den tidigare webbläsaren Mosaic, men de fick snart ändra namnet till Netscape Navigator för att undvika konflikter med National Center for Supercomputing Applications (NCSA) som utvecklat Mosaic. Arbetsnamnet för webbläsaren var dock "Mozilla", en sammandragning av "Mosaic killer". Ambitionen är nämligen att slå Mosaic och bli världens främsta webbläsare.

Intervju med Netscapes grundare

Här kan du se en intervju med Netscapes grundare Marc Andreesen från 1994:

Netscape börsintroduceras 1995

Det lyckas bra för framåt sommaren 1995 har Netscape enligt vissa mätningar så mycket som 80 procent av marknaden. Hösten samma år gör Netscape en väldigt lyckad börsintroducering. På morgonen när klockan ringer på Nasdaqbörsen handlas en Netscape-aktie för 28 dollar, vid dagens slut har priset mer än dubblerats till drygt 58 dollar.

Företaget som startats endast ett drygt år tidigare värderas nu till 3 miljarder dollar – utan att ännu ha gjort en krona i vinst. Introduktionen blir starten inte bara på Netscapes uppgång, utan för hela dotcom-boomen.

Marc Andreesen hamnar på framsidan av Time Magazine och blir frontfigur för den kokande internetekonomin.

Här kan du se hur Netscape version 2.01 såg ut:

Internet Explorer slår ut Netscape

Början på slutet för Netscape kommer när Microsoft lanserar Internet Explorer 1.0 tillsammans med Windows 95 hösten 1995. Den snabba utvecklingstakten och det faktum att IE både är gratis och skeppas med alla nya Windows-datorer blir snart för mycket för Netscape.

1998 släpps källkoden till Netscape fri

I januari 1998 släpper de källkoden fri och meddelar att webbläsaren blir gratis. På hösten samma år köper den amerikanska internetleverantören AOL Netscape för 4,2 miljarder dollar. Utvecklingen av webbläsaren under AOL:s flagg går dock dåligt och efter några knackiga år säger man upp de ursprungliga programmerarna från Netscape.

Sista versionen kommer 2007

Den sista versionen av Netscape blir nummer 9 och lanseras 2007. Då har dock Netscape en marknadsandel på endast 0,6 procent och kort därefter meddelar AOL att de kommer att sluta underhålla Netscape våren 2008.

false
-