.FILE 2G 3G 4G 5G
1993

Webbläsaren Mosaic blir en dundersuccé – nu blir surfandet njutbart

1993 lanseras webbläsaren NCSA Mosaic, eller kort och gott Mosaic. Den räknas ofta som den första grafiska webbläsaren på internet. Det är inte riktigt sant.

Mosaic föregås av flera tidigare webbläsare som WorldWideWeb, Erwise och ViolaWWW. Däremot är det den första webbläsaren som får ett brett genomslag, särskilt när Windows-versionen kommer i november 1993. 1995 har Mosaic en marknadsandel på hela 53 procent.

Först med att möjliggöra visning av bilder, video och ljud

Det som gör att Mosaic blir så populär är att den gör webbsurfandet njutbart. Från att ha varit en textbaserad och relativt torr aktivitet blir surfandet lättare och roligare när grafik, bilder, ljud och video visas tillsammans med texten, istället för i egna fönster som var vanligt tidigare.

Hur pratade vi då om internet, www och de nya möjligheterna när det kom? Kolla in den här filmen där en tidig nätsurfare visar några nyfikna lokal-tv reportrar i Trollhättan vad man kan göra på nätet ("du kan hitta allt från knyppling till teknisk fysik"):


Bland annat surfar de in på Rolling Stones hemsida där de läser att bandet ska hålla en konsert över nätet, 20 minuter med både ljud och bild (konserten i fråga är för övrigt en av de allra första som sänds över nätet)!

Netscape tar över efter Mosaic

Mosaic utvecklas av National Center for Supercomputing Applications (NCSA) på University of Illinois. Mosaic hinner komma upp i version 3.0 innan utvecklingen läggs ner i januari 1997.

Då har den konkurrerande webbläsaren Netscape Navigator gått om Mosaic i popularitet, men Mosaic lever vidare i och med att Microsoft 1995 licensierar tekniken bakom Mosaic för att skapa Internet Explorer.  

false
-