.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

JavaScript gör webben roligare

JavaScript har vare sig med Java eller kaffe att göra. Men icke desto mindre något som varje webbutvecklare bör ha koll på. Om med java öppnade sig en värld av gästböcker, bildkaruseller och bmi-räknare.

Från början är alla webbsidor statiska. Informationen som visas är exakt den som webbdesignern skriver in. Interaktion sker genom att navigera mellan sidor med hjälp av länkar. Tråkigt! För att bygga in interaktivitet utan att ladda om sidan behövs ett programmeringsspråk som instruerar hur sidan ska svara på användarens kommandon. Netscape, företaget som utvecklat den populära webbläsaren Navigator, utvecklar just ett sådant språk. Det innebär en smärre revolution för webbutvecklare för plötsligt kan du enkelt göra saker som gästböcker, bildkaruseller, bmi-räknare och andra mer avancerade funktioner på dina sidor.

Programmeringsspråket döps först till Mocha och senare till Livescript, men eftersom ett annat språk, Java, samtidigt blir väldigt populärt så passade Netscape, som precis börjat samarbeta med företaget bakom Java, på att kapitalisera på detta och döper om sitt språk till JavaScript. Det här är något förvirrande då Java och Javascript, förutom en viss likhet i syntax, har väldigt lite gemensamt.

JavaScript dök upp för första gången i Netscape Navigator 2.0B3 som kommer i december 1995. Samtidigt skapar Microsoft en egen variant av JavaScript kallad JScript. Den skiljer sig dock markant från Netscapes variant så i november 1996 påbörjas arbetet med den gemensamma standarden ECMA-262, även känd som Ecmaskript. Det vi idag kallar JavaScript är i själva verket Ecmascript. Rörigt? Ja.

Idag är JavaScript det absolut vanligaste programmeringsspråket i webbsammanhang och har dessutom fått en uppsving på senare år i och med olika ramverk som låter den JavaScript-kunnige hantera allt från servrar till sidvisning med ett och samma språk.

false
-