.FILE 2G 3G 4G 5G
2001

Internet Explorer 6 – Webbutvecklingens bromskloss

00-talets mest spridda webbläsare var samtidigt webbutvecklingens största bromskloss. Säkerhetshåll, inkonsekvent, bristfällig och felaktig tolkning av CSS-regler, och konstanta krascher gjorde Microsofts webbläsare evigt hatad.

Internet Explorer 6 (hädanefter IE6) är den sjätte versionen av Microsofts webbläsare och släpps den 27 augusti 2001, strax efter lanseringen av Windows XP. Redan från början blir webbläsaren ökänd för sin instabilitet och sina säkerhetshål. Trots det får IE6 en enorm spridning i och med att den skickas med som standardwebbläsare för Windows XP och Windows Server 2003. IE6 är marknadsledande under flera år på 00-talet, under mitten av 2004 är marknadsandelen 80 procent, men det hindrar inte webbläsaren från att hamna på plats åtta på datortidningen PCWorlds lista över sämsta teknikprodukter genom tiderna. Webbläsaren beskrivs även som det mest osäkra någonsin och antalet säkerhetsuppdateringar var otaliga.

För webbutvecklare är problemet att IE6 saknar stöd för många moderna funktioner, och misstolkar andra. Det mest kända problemet är kanske box-modell-buggen. På grund av IE6:s popularitet får webbutvecklare därför lägga en stor del av utvecklartiden på att få sidor att funka i IE6 med hjälp av olika hack och knep.

IE6 är en faktor att räkna med fram till början av 2010-talet då flera stora sajter, som Google och Facebook, slutar stödja webbläsaren. Än idag är det vissa datorer som använder IE6, även om Microsoft själva sedan länge uppmanat IE6-användare att uppgradera. Microsoft har till och med en sida där de räknar ner tills hela världen har slutat använda IE6. Just nu är det i princip bara Kina som fortfarande syns på kartan över IE6-användare.

false
-