.FILE 2G 3G 4G 5G
1987

Evighetsanimationer i gif-format

Det mångsidiga gif-bilderna är perfekt för stora och små animationer. Ett format som lanserades långt innan webben var född.

1987 introduceras bildformatet "Grafics Interchange Format", eller gif, av onlinetjänstföretaget CompuServe. Det ersätter de svart-vita RLE-formaten och i och med att bilderna komprimeras med den förlustfria standarden LZW blir kvaliteten bättre samtidigt som bilderna går snabbare att ladda ner. Eftersom gif är begränsat till 256 färger passar det bäst för grafik och ikoner och mindre bra för fotografier (Det finns dock tekniker för att använda fler färger i en gif-bild).

UnderConstructionEn stor anledning till att gif överlevt i alla år, och faktiskt har fått lite av en revival, är möjligheten att skapa animerade gif:ar. Genom att gif-formatet kan spara flera bilder i samma fil och sedan visa dem i följd går det att göra allt från enkla grafiska animationer till avancerade "cinemagraphs". I början användes gif-animationer mest som utsmyckning, eller för att indikera att sidan var "under konstruktion".

Idag har ännu ett användningsområde dykt upp för den animerade gif:en, nämligen "reaction gifs". De används framförallt i forum för att uttrycka olika känslor eller sinnesstämningar. Om någon vill visa uppskattning kan hen slänga in en "CitizenkaneClapping.gif". Om du skrivit något korkat kan du istället åka på en "george_facepalm_seinfeld.gif".

Arbetet med att utveckla gif-formatet på CompuServe leddes av Stephen Wilhite. 2013 fick han ta emot Webby Awards livstidspris och under prisutdelningen visade han en egen gif, som förklarade att det uttalas jif - inte gif. Stephen Wilhite dog i sviterna efter covid den 14 mars 2022.

false
-