.FILE 2G 3G 4G 5G
1985

Du behöver inget annat än Anteckningar

Eftersom HTML, CSS, javascript och annat du använder för att skapa hemsidor bara består av ren text behöver du inget annan än Notepad för att webbdesigna.

När du kodar webbsidor idag använder du oftast någon typ av textredigerare, eller kanske rent av ett WYSIWYG-program. Med dem får du ofta mer eller mindre stöd i kodandet i form av till exempel snabbkommandon, färdiga kodsnuttar och buggsökning. Men eftersom kod "bara" består av text kan du egentligen använda vilken texteditor som helst för att koda. Och ingen editor är enklare än Notepad/Anteckningar som släpptes tillsammans med Windows 1.0 redan 1985, men då har förstås ingen en tanke på att det kan användas till hemsidor och webbdesign.

Om du kör Mac är motsvarande program TextEdit, eller Textredigeraren på svenska. Även det följer med operativsystemet som standard.

På 90-talet, innan några mer avancerade textredigerare finns att tillgå, är det vanligt att hemsidor knackas helt och hållet i Notepad. Vissa webbutvecklare jämför det med att bygga ett hus från grunden, medan att använda en WYSIWYG-editor är att köpa ett färdigt hus och bara sätta upp tapeter. Att skriva all kod för hand gör att du måste veta vad du gör, men är onekligen ganska opraktiskt. Vill du uppleva retronostalgi när du kodar men ändå ha moderna funktioner kan du använda uppföljaren Notepad++.

Detta val har förstås inte varit helt enkelt, och har bland annat gett upphov till ett så kallat "editor war" mellan anhängare av Emacs och Vis texteditorer. The Church of Emac skapades som följd av "kriget".

Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Lars Karlsson. Tack! Saknar du något på Internetmuseum? Tipsa oss här.

false
-