.FILE 2G 3G 4G 5G
1996

De första webbyråerna

Sverige har länge legat i framkant när det gäller datorer och IT och 1996 fick vi webbyråer. Bazooka tillhörde de allra första.

Webbyrå är ett lite vagt begrepp men Wikipedia definierar det så här: "En webbyrå är en typ av reklambyrå som är specialiserad på kommunikation genom digitala kanaler, särskilt Internet." En av Sveriges första webbyråer heter Bazooka. De startar 1996 och drygt ett år senare kommer SVT-programmet Sajber och hälsar på och stilen på både Bazooka-kontoret och inslaget kommer att färga vår bild av jobbet på webbyråerna. Här är det nördiga killar (och en och annan tjej) som sitter i tekniktunga lokaler, och går upp kring lunch och jobbar till sent på natten.

Snabbt blir webbyråerna och it-konsulterna fler och några av de tongivande är Spray, Framfab och Icon Medialab. Dessa tjänar stora pengar när alla företag vill satsa på nätet, oberoende om man riktigt vet vad man ska göra där. Med facit i hand vet vi att många av företagen övervärderas och när förväntningarna om snabb avkastning inte infrias spricker bubblan.

Idag är webbyråerna fler än någonsin och är en stabil del av reklam- och pr-branschen. Och pionjärerna Bazooka finns fortfarande kvar, trots it-kraschen och år av (förmodat) Jolt-colamissbruk.

• En artikel i Dagens Nyheter om webbyråer och tiden kring it-kraschen
• En artikel i Svenska Dagbladet från 2002 om Icon Medialab

false
-