.FILE 2G 3G 4G 5G
2003

Vem vare som kasta?

Vi befinner oss på en frisbeegolfbana i Västerås. En frisbee kommer lite fel, landar i huvudet på en ung man som tappar sin drink över skjortan. Han är inte är helt nöjd med situationen.

Året är 2003 och ännu finns inte Youtube. Men inom några år senare kommer videoklippet vara en viral succé.

Så vem var det egentligen som kasta? Först 2009 kommer klippets skapare ut och berättar om sin gärning. Jörgen Leisdal kastade. Micke Thaison Åhlin filmade.

– Vi vet inte vem som la upp klippet på Youtube. Jag tror att någon har snott det från min dator på jobbet, säger Micke i intervjun med Lajkat.se. Först efter några hundratusen visningar får de veta att klippet blivit viralt.

Namnet skapar debatt och klippet tolkas som rasistiskt

Klippet får namnet Skogsturken.

– Det är inte vi som skapat namnet Skogsturken. Namnet har skapat en debatt. Och vi har fått ta en del skit, säger Jörgen.

Klippet har av många tolkats som rastisiskt, inte minst just för att det går under namnet "skogsturken", men det har samtidigt blivit så pass spritt att Centerpartiet i Västerås 2012 föreslår att Djäkneberget frisbeegolfbana ska K-märkas.

– Vi stöder inte några uttalanden i sociala medier som har rasistiska undertoner. Det vi gör är att lyfta en kulturföreteelse som många unga människor i dag har levt i, säger C-politikern Mikael Palmqvist i en intervju med Expressen. Förslaget röstas ner av de rödgröna tillsammans med Moderaterna. Carin Lidman (S) poängterar att klippet blivit särskilt populärt i rasistiska kretsar, medan Per Lithammer (V) anser att klippet är vuxenmobbning. C-kollegan Lars Kallsäby säger till SR:

– Nej, den här killen skulle lika gärna kunna varit skåning och prata skånska eller utpräglad västmanlänska. Det tycker jag är att dra lite väl långa växlar.

Centerpartiet fortsätter emellertid att engagera sig i frågan om själva frisbeegolfbanan, som har varit nedlagd sedan strax efter det kända klippet lagts ut. Man skriver 2012 motioner om att "Sveriges mest kända frisbeegolfbana" ska återuppstå. Och så sent som 2015 propagerar man i en debattartikel för att västeråsborna ska få en ny bana. Till slut får man gehör!

Ja, och så har det blivit några spinoffs också. Som den här från Com hem:
https://www.youtube.com/watch?v=Puvprva3MiA

Fotnot: Mannen som blev träffad av frisbeen har däremot inte valt att prata om det i efterhand.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Kenneth Jansson och Marcus Hertz. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-