.FILE 2G 3G 4G 5G
2004

Undergången – film mest känd som meme

Undergången är en av 2004 års mest rosade filmer. Då finns inte ens Youtube. I historieböckerna kommer filmen trots det sannolikt mest att bli ihågkommen för sin roll i ett internetmem.

Scenen är den bunker där Adolf Hitler samlar sina befäl när han får veta att Nazityskland kommer att mista Berlin. Det framgår med tydlighet, även om man inte kan tyska. Och det är också grunden för nätfenomenet. Med ny undertext kan episoden spelas om och om igen, i nya sammanhang, med en rasande Hitler (spelad av Bruno Ganz) som skäller ut sina anställda för saker som plankare i tunnelbanan, järnrörsskandalen eller att Youtube tagit bort alla Hitler-klipp.

Filmbolaget försöker stoppa klippen

Constantin Film, som skapat Undergången, försöker nämligen att stoppa spridningen av klippen. De sprids utan att de får någon ersättning och filmen förvanskas, hävdar man. Konton och klipp tas bort. Men det är som förgjort. Inget kan stoppa en riktig nätplåga. Det slutar med att filmbolaget ger efter och ser till att få annonsintäkter för filmerna istället. Och diskussioner har förts om att sätta samman en dvd med de bästa klippen och ta betalt.

Regissören Oliver Hirschbiegel har förklarat att han tycker att klippen är roliga. "Du kan inte få en bättre komplimang", säger han till New York Magazine.

Det finns till och med ett namn på dem som skapar klipp i genren: Untergangers.

false
-