.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

Den skrattande bebisen får världen att le

Små barn roar sig lätt, heter det ju. Om man vill ha ett exempel så titta på en liten bebis från Nyköping, som charmade världen med sitt skratt.

Upplägget är enklast möjliga. En bostad i Nyköping. En pappa som härmar en mikrovågsugn. PING! Och en sex månader gammal bebis som skrattar så han kiknar. Det är ett smittande skratt. I november 2006 lägger pappan ut ett klipp med sin skrattande son på Youtube, i syfte att visa upp den för mormor och morfar. De tittade. Och några andra också.

– Vi satte igång och härmade ljudet och då började han skratta. William är väldigt glad av sig och de flesta tycker faktiskt att han är ovanligt glad. Det är sällan han är gnällig eller så, berättar pappan i en intervju med Aftonbladet lite senare samma år, och förklarar att sonen gillar tittutlekar och att göra roliga ljud.

Två år senare blir William en karaktär i South Park! I tv-serien sitter han i ett väntrum ihop med South Park-gänget i ett väntrum och några andra Youtube-fenomen, så som den nysande pandan, Star Wars-kid och Numa numa-dansaren. Så klart skrattar den tecknade bebisen också i tv-serien.
I slutet av 2016 har filmen med "laughing baby" setts av hundratals miljontals människor fördelat på mängder av olika klipp (originalet med rubriken "hahaha" är dock borttagen). En av tittarna är drottning Elizabeth II som tyckte att bebisen var "lovely".

okq8-skyller-pa-byran

Annonsen.

Men allt är inte frid och fröjd. När den skrattande bebisen plötsligt dyker upp i en reklam för OKQ8 blir det rättsfall av saken. Familjen stämmer bensinbolaget, som inte bett om lov. De skyller i sin tur på sin reklambyrå och medger att allt inte gått rätt till. Familjen nobbar förlikning och fallet beskrivs som prejudicerande.

false
-