.FILE 2G 3G 4G 5G
2011

Rebecca Blacks hyllning till fredagar leder till en ny karriär

En 13-åring får 2011 inte bara en världshit med låten "Friday", hon får även ta emot mer näthat än någon annan människa det året. Men Rebecca Black tar sig vidare och får sista skrattet.

Det börjar 2010 när en klasskompis till Rebecca Black, 13 år, tipsar om ett skivbolag med en mycket speciell affärsidé. De skriver låtar och producerar videos till amatörartister, som vill få en stund i rampljuset. Rebeccas mamma betalar 4000 dollar till Ark Music, som skivbolaget heter, vilket också ger henne ägandet till låten och videon som ska produceras.

Mamman (som jobbar som veterinär) förklarar i en intervju med New York Times varför hon gör som hon gör. Dottern vill bli sångerska, och mamman tänker att "det kan bli en bra erfarenhet och ge henne en glimt av vad som krävs."

Låten, som heter "Friday", läggs ut på Youtube i början av 2011 och det går rätt trögt till en början. Bara 1000 visningar på en månad.

Men så, i mars 2011, nynnar plötsligt alla på textrader som: "It's Friday, Friday, gotta get down on Friday, everybody's looking forward to the weekend." och "Partying, partying, partying. Fun, fun, fun, fun. Looking forward to the weekend."

Rebecca Black blir världsberömd. Skivbolaget inser allvaret och efter 160 miljoner visningar börjar de först försöka få folk att betala för att titta. Därefter försvinner plötsligt videon. Det tvistas om vem som egentligen äger upphovsrätten, Rebecca och hennes föräldrar, eller producenterna på Ark Music. Då har låten redan framförts av Justin Bieber och i tv-showen Glee.

I september 2011 är parterna överens. Videon kommer upp igen, på Rebecca Blacks egna kanal. Trots den plötsliga frånvaron, och att 160 miljoner tittare försvunnit, blir videon den mest sedda på Youtube under 2011. Rebecca Black hamnar också som nummer ett på Googles lista över ord som ökat i popularitet snabbast under 2011.

Men allt inte bara positivt. Låten kallas sämsta låten som producerats. Och massvis med näthat väller in i kommentarsfälten. Låten har i skrivande stund nära 2,5 miljoner "nedåttummar" att jämföra med 600 000 tummar upp (videon är den tredje mest nedåttummade på Youtube, etta är Justin Biebers "Baby"). Framförallt handlar kritiken om att texten är något barnslig och simpel. Många tror att den är skriven av Rebecca själv, men det handlar i själva verket om skivbolagets Clarence Jey and Patrice Wilson.

Som tur är tar det inte slut där. Rebecca Black kommer tillbaka med en ny låt – Saturday – som snart har 30 miljoner tittare på Youtube. "Yesterday it was friday, today it's saturday", sjunger hon bland annat (text och musik skriven av Rebecca Black och David Colditz).


Och 2016 kommer uppföljaren "The great divide". Nu är det nästan bara tummar uppåt. Och man kan konstatera att Rebecca Black får sista skrattet, och inte näthatarna. Hennes nya karriär som youtuber går också bra, med 1,3 miljoner följare (med nya videoklipp varje ... fredag).

Hon svarar på näthatarnas kommentarer i detta klipp:

false
-