.FILE 2G 3G 4G 5G
Ok boomer
2019

"OK, boomer" dissar gammalmodiga

"OK, boomer" är förolämpningen som inte sällan flyger över huvudet på personen den är riktad till. Denna virala diss blir snabbt flitigt använd på sociala medier internet runt.

En boomer är alltså en äldre som enligt avsändaren inte förstår samtiden. Rent tekniskt syftar boomer på den i USA så kallade baby boom-generationen, alltså de som är födda åren efter andra världskriget ungefär 1946–1964.

Det exakta ursprunget till uttrycket är okänt, men på forumet 4chan användes det redan 3 september 2015 av en anonym användare. På forumet Reddit finns det dokumenterat 26 oktober 2017 och på Twitter dyker frasen upp 12 april 2018.

Ok Boomer

Uttrycket tar fart först 2019 när texten kombineras med Ironic Doge-memen på webbplatsen Memecreator. Den här varianten sprider sig särskilt på Twitter som en populär reaktion på gammalmodiga inlägg. Memen får också ordentlig spridning på Instagram, Reddit och andra sociala nätverk.

Ytterligare spridning blir det när Twitteranvändaren @jedwill1999 spelar in en rapversion av uttrycket. Ett flertal remixer av låten publiceras på Soundcloud i oktober 2019. En av de mer populära är gjord av Peter Kuli – den hamnar också på Spotify och spelas där över 797 000 gånger på bara en månad.

false
-