.FILE 2G 3G 4G 5G
2011

Här är Nyan cat – memen som springer in i evigheten

Vissa låtar sätter sig på hjärnan direkt. Para ihop melodin med en springande katt i rymden. Loopa. Och den virala succén kommer som ett brev på posten.

1. Först kommer låten till det som sedan ska bli Nyan Cat meme:et. Den heter "Nyanyanyanyanyanyanya!" och läggs upp av användaren "daniwell" på den japanska videosajten Niconico 25 juli 2010. Nya är det japanska ordet för "mjau". Sedan kommer covern, som sjungs av japanska Momoko Fujimoto med god hjälp av funktionerna i musikprogrammet Utau.

Marty, den riktige Nyan cat.

Marty, den riktige Nyan cat.

2. I början av april 2011 kommer gif-animationen med en katt som springer i rymden. Den skapas av 25-årige Christopher Torres från Dallas och läggs ut på sajten LOL Comics. Inspirationskälla är hans egna katt Marty.

3. Och slutligen skapas själva memen Nyan Cat. Användaren "saraj00n" får en snilleblixt och lägger 5 april 2011 ut videon med gif-animationen och musiken sammanslagna. Filmen kallas "Nyan cat" (och inte "Pop Tart Cat", som illustratören namngett sitt ursprungliga verk). Klippet får en miljon tittare på två veckor. Varför? Det behöver knappast förklaras ...

Det kommer spinoffvideos på Nyan Cat, så klart:

I juni samma år tas videon bort efter att en person som påstår sig vara Christopher Torres (men inte är det) säger sig ha rättigheterna till innehållet. Dagen efter läggs videon ut igen, då det görs klart att Torres äger katten, "daniwell" äger låten och "saraj00n" äger videon. Viktig information för en video som visats över 140 miljoner gånger och dragit in stora summor till skaparna. Torres har bland annat stämt Warner Bros för att ha använt Nyan cat i ett program (och vann).

En intervju med Christopher Torres nedan:

Se Nyan cat springa genom alla länder. Sverige är med!

I november 2012 dör Marty, som anses vara den "riktiga" Nyan cat. Och nätet sörjer, som bara ett internationellt datornätverk kan göra. På hemsidan Nyan.cat ändras animationen till "ledsna Neon cat", med katten med stängda ögonlock, utan sin regnbåge.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Jon Karlfeldt. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-