.FILE 2G 3G 4G 5G
1998

Mahir är internets hetaste ungkarl

Turkiske Mahir Cagri startar en personlig hemsida där han beskriver sitt intresse för resor, kvinnor och att spela munspel. Men till skillnad från andra personliga hemsidor blir denna besökt av miljontals människor som småfnissar åt en ganska knackig engelska och uttryck som "I kiss you".

Så här skriver Svenska Dagbladet när de får syn på hemsidan 1999.

"På nätet finns rätt många kontaktannonser av varierande kaliber. Sedan finns det hemsidor som slår det mesta i sin originalitet. Höstens hetaste hemsida är värd ett besök. Där finns den kärlekstörstande turkiske medborgaren Mahir från Izmir. Hans hemsida hade runt 11 000 besökare för någon vecka sedan. Sedan dess har ryktet spridit sig som en löpeld över Internet. Någon dag senare var antalet besökare upp i 100 000. I dag har nära 800 000 gått in. Mahirs hemsida har blivit kultförklarad på bara en vecka. Han har blivit ett fenomen, och ett av hans fans har till och med gjort en animerad version där bilder av Mahir blixtrar fram till tonerna av technomusik"

Mahirs hemsida.

Mahirs hemsida.

Mahir intervjuas snart i tv-program över hela världen och beskrivs som nätets hetaste ungkarl. Det säljs Mahir-souvenirer och det startas en fanclub. Han gör också ett uppmärksammat besök i Sverige. I en chatt med Aftonbladets läsare förklarar Mahir varför han startade sin sajt: "Jag chattar mycket, så jag blev kompis med många. Många ville ha reda på saker om mig, så då gjorde jag helt enkelt en hemsida om mig själv.” Han får även frågan om han trodde att han skulle bli så populär. ”Nej, jag trodde inte att det skulle bli så här. Stora stjärnor som Bowie och politiker som till exempel Bill Clinton, känner till mig." Och snart sitter han hos David Letterman och Jay Leno.

Det talas också om att ett produktionsbolag i Hollywood vill köpa rättigheterna till Mahirs historia och bjuder 25 miljoner dollar, men att Mahir säger nej. Han och agenten hoppas på större pengar. Men någon film blir det aldrig. I alla fall inte om Mahir.

Somliga ifrågasätter om hemsidans "Mahir" verkligen är autentisk, eller om han i själva verket är en pr-kupp.

Många år senare har Mahir medgett att allt kanske inte var så sant ändå, att "Mahir" var en karaktär. Han menar att hans verkliga hemsida hackades och att det är den hackade hemsidan som tog världen med storm. Han har också gjort anspråk på att ha uppfunnit den karaktär som inspirerat Sacha Baron Cohen att skapa Borat.

"Alla vet att Sacha Baron Cohen imiterar mig. Han har snott min rollfigur och ger amerikaner ett dåligt budskap", säger han till Wired.

Svenska Dagbladets artikel om Mahir avslutar med en analys av internetfenomen som fenomen.

"Då och då dyker de här fenomenen upp på nätet, de sprider sig via diskussionsgrupper och från brevlåda till brevlåda. Vänner tipsar om hemsidor. På exakt det sättet dök en kultförklarad, tjock dansande bebis upp i TV-serien "Ally McBeal" efter att ha funnits på nätet i några månader. Frågan är varför? Det är förmodligen så att tipsen om hemsidor handlar om något så enkelt som att alla mår bra av att skratta."

false
-