.FILE 2G 3G 4G 5G
2015

Klänningen som byter färg

Vilken färg har den här klänningen? Nej, svårare än så behöver det inte vara när en bild ska bli viral. Snart har alla en åsikt om "klänningen".

Cecilia Bleasdale skickar en bild till sin dotter. Den föreställer en klänning hon funderar på att ha på sig på dotterns bröllop. Men vilka färger har den? Mor och dotter är oense, så den läggs upp på Facebook. Där fortsätter oenigheterna. Efter bröllopet – där klänningen faktiskt visar sig vara svart/blå – läggs ursprungsbilden upp på en Tumblr-sida av en av bröllopsbesökarna.

Då blir bilden (med tillhörande diskussion) viral. Är den svart/blå eller vit/guld? Några tycker si och andra tycker så, vilket leder till otaliga diskussioner runt om i världen. Bilden är ett exempel på hur människor kan uppfatta färger olika. Bara första veckan nämns klänningen över 10 miljoner gånger på Twitter, där hashtaggar som #thedress och #blackandblue trendar. Bland annat tas frågan upp i Ellens talkshow.

Själva klänningen har sålts av Roman Originals som är snabba på bollen och får en försäljningsframgång.

De flesta (drygt 70 procent) ser klänningen som vit/guld. Men de har fel. Så varför blir det så här? Det handlar om hur vår hjärna kompenserar för dagsljuset i bilden. Här hamnar färgerna i ett mellanläge, där individuella skillnader gör att vi tolkar den olika. Optikern och forskaren Rune Brautaset på Karolinska institutet förklarar i en intervju med DN:

– Det som gör att vi uppfattar färg är att vi har tre olika känselreceptorer på näthinnan. De jobbar i rött, grönt och blått. Sammansättningen av dessa är olika på olika människor. Sen lär vi oss från andra att det de kallar blått kallar jag också blått.

Cecilia Bleasdale, som alltså äger klänningen, förklarar i en intervju med The Guardian att hon inte över huvud taget kan först hur den kan se vit och guld ut. I artikeln diskuteras om klänningen möjligen har en framtid på ett potentiellt meme-museum! Och här är vi nu ...

Så hur ser den ut på riktigt? Så här:

We can confirm #TheDress is blue and black! We should know! http://t.co/qAeIIHzJxk pic.twitter.com/kkxjUbmgI3

— Roman Originals (@romanoriginals) 27 februari 2015

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Malin Vrak. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-