.FILE 2G 3G 4G 5G
1996, 2004, 2015

Julsuccéerna vi aldrig glömmer

Vi börjar hos familjen Hansson i Ljusdal. De har haft för vana att skapa personliga julhälsningar till sina vänner på Facebook.

Men julen 2015 blev det lite större än vanligt. Tidigare år har pappa Björn agerat jägare. Den här gången tänkte han skifta perspektiv. Filmen, som bland annat visar hur fadern Björn hoppar runt som en kanin i skogen, blir viral. På några dagar ses filmen över en halv miljon gånger.

– Det blev en bra stund i bastun efteråt med hackande tänder. Det som inte framkommer i filmen är mina snygga ben i de vita nätstrumporna, förklarar Björn för SVT, som uppmärksammar succén (som går att titta på här).

screen-shot-2016-12-21-at-12-48-57
answer8
En annan julsuccé är Oioioi.se – en julkalender på nätet som i nio års tid sprider julstämning. Konceptet är enkelt: en ordvits om dagen. Kalendern höll igång till 2012, men uppdateras inte längre. Komikern John Houdi var ett fan: "Som komiker älskar jag att uppleva bra humor. oioioi.se har varje år varit en makalöst bra humoristiskstart på dagen. Den enda kalender jag följde varje jul och jag var ibland avundsjuk att de kom på så roliga skämt som jag önskar jag hade hittat på...", säger han på hemsidan.

Idén fick ett gänget bakom kalendern av en slump. Daniel Bergqvist berättar i en intervju med Nyheter24:

– Jag hamnade tillsammans med en kompis i Malmö. Någon gång när han inte hittade sina nycklar utbrast han ”Var är mina Alicia Keys”, och det ledde till massor av skämt på temat. Till slut bestämde vi att om vi kunde komma på 24 sådana skämt så skulle vi göra en julkalender åt våra vänner av dem.

Kalendern blir en tradition och får tiotusentals följare varje år.

screen-shot-2016-12-21-at-12-48-57screen-shot-2016-12-21-at-12-40-24

Och vi avslutar med Klas julsaga. En berättelse som Östersunds-Posten kallat "nätets motsvarighet till Karl-Bertil Jonssons julafton". Historien är baserad på en verklig händelse från julafton 1993. Klas Holmlund skapar en hemsida för sagan 1996 i Flash och sedan dess har den en del av den svenska webbjulen. Här skildras om hur Klas möter en tiggare som han ger pengar. En tid senare hittar han en bunt med sedlar, men han har plötsligt ingen att ge dem till? Sedan fortsätter sagan i okänd riktning. Historien finns även som app sedan några år tillbaka, intäkterna därifrån går till Stockholms stadsmission.

screen-shot-2016-12-21-at-12-48-57

Och till sist. Från oss alla till er alla – en riktigt god
jul!
Den här tidslinjepunkten har kommit till efter ett tips från bland andra Jonas Berglund. Vill du också bidra till museet, klicka här!

false
-