.FILE 2G 3G 4G 5G
2013

Jean-Claude Van Damme gör en episk split – och får folk att bry sig om lastbilar

Ibland behöver det inte vara så komplicerat. Fastän det är svårt. Belgiska superstjärnan Jean-Claude Van Damme går ner i split mellan två lastbilar som backar. Det behövs bara en tagning, sedan är den virala videon i hamn.

Poängen för lastbilsföretaget Volvo är att se till att lastbilsfansen på nätet får koll på deras system "Volvo Dynamic Steering", som gör lastbilarna lättare att köra. Och hur demonstrera det bättre än att backa mot solnedgången med en då 53-årig Van Damme i split, och med Enyas "Only time" som soundtrack?

Internet skapar så klart varianter på filmen.
Internet skapar så klart varianter på filmen.

Svensk regissör och reklambyrå

Alltsammans filmas i Spanien på en avstängd väg och det krävs (efter tre dagars repetition) alltså bara en tagning för regissören Andreas Nilsson och de andra i teamet. Allt är på riktigt, betonar man. Dock poängteras att Van Damme är linförsedd om något skulle gå fel, och han fått en mindre ramp på vardera backspegel att stå på. Hade de missat tagningen hade de fått försöka igen dagen efter, rätt ljusförhållanden råder nämligen bara mellan 08:05 och 08:20 på morgonen.

84 miljoner tittare senare är det klart fler än lastbilsentusiasterna som kommit att uppmärksamma Volvos video, som är solklart etta i branschen. Reklambyrå är svenska Forsman & Bodenfors.

Höganäs kommun är inte sena att hoppa på Epic split-tåget. Det går... sådär:

Det är dock ingen slump att Volvo plötsligt får en viral succé. Redan 2012 lägger de ut filmen "The Ballerina stunt" som snabbt når en miljonpublik. Filmen är till och med snäppet mer halsbrytande än Van Dammes variant.

https://www.youtube.com/watch?v=d90XqKsfeik

Och så klart får inte Volvo nog efter två succéer. I en tredje variant får en fyraåring köra lastbil med en fjärrkontroll...

false
-