.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

Internet – en lång rad rör?

Amerikanske senatorn Ted Stevens blir viral genom ett missförstånd. I ett samtal om nätneutralitet 2006 (som han är emot) framgår att han fått internet lite om bakfoten. Det hindrar honom inte från att ha starka åsikter.

Han, som bland annat basar över en vetenskapskommitté, säger: "Internet är inte något som du just dumpar något på. Det är inte som en stor truck. Det är en lång rad rör (a series of tubes). Och om du inte förstår, de här rören kan fyllas och om de är fyllda, när du sätter dit ditt meddelande, så hamnar det i kö och det kommer att försenas av någon som placerar saker i röret, enorma mängder material, enorma mängder material."

Rent tekniskt är det kanske inte så fel tänkt, men det framgår ganska klart att Ted Stevens inte är någon större kännare av TCP- och IP-protokollet (TCP/IP). Vilket inte minst avslöjas när han beskriver ett e-postmeddelande som "ett internet" och påstår att det finns "ett personligt internet". En journalist på tidningen Wired får tag i en inspelning för mötet, och skriver en humoristisk artikel med rubriken Ditt eget personliga internet. Bollen är i rullning.


Vad han själv tycker om uppmärksamheten? Inte så mycket. Han tycker heller inte att han förstått internet fel. Vilken han ju inte heller har, i alla fall inte rent formellt, om man tänker mer abstrakt. 2011 skriver Washington Post en artikel som kan tolkas som en upprättelse för senator Stevens. Rubriken: Internet är, verkligen, en lång rad av rör.

Ted Stevens dör i en flygolycka i hemstaten Alaska år 2010.

2012 släpps boken Tubes av Wired-journalisten Andrew Blum, som är tänkt att förklara hur internet går till. Cirkeln är sluten. Eller kanske röret.

Naturligtvis finns Ted Stevens uttalande i technoversion också:

false
-