.FILE 2G 3G 4G 5G
2014

Ice Bucket Challenge drar in 100 miljoner dollar till ALS-forskning

Alla ska med när Ice bucket challenge fyller alla flöden. Med hjälp av en dos grupptryck samlas över 100 miljoner dollar in till ALS-forskningen.

Att utmana varandra att hälla iskallt vatten över sig blir en viral aktivitet redan i mitten av 2013. Men det är först 2014 när golfaren Chris Kennedy utmanar sin kusin Jeanette Senerchia som ishinkarna utvecklas till en kampanj för ALS-forskning, då Jeanettes man har sjukdomen. En vän till Jeanette, Pat Quinn, uppmanar sina vänner att göra samma sak. En bostonstudent med ALS, Pete Frases, ser detta och twittrar ut kampanjen och anses i dag varit dess grundare.

Vad var Ice bucket challenge?

Hit gick pengarna. Bild från ALS organization.

Hit gick pengarna. Bild från ALS organization.

Reglerna är följande. Man har 24 timmar på sig att utföra uppdraget. Sedan får man utmana minst tre personer. Så klart i sociala medier, och så klart så att alla ser vem som blivit utmanad. Om man inte utför ishinksutmaningen får man donera pengar istället. Men man får förstås göra både och.

Och så är bollen i rullning. Den så kallade Ice bucket challenge blir en epidemi på nätet där varenda kändis snart är inblandad. Från George W Bush till Justin Bieber.

Därför blir Ice bucket challenge en sådan framgång

Framgången för kampanjen anses vara kombinationen av grupptryck, narcissism och tävlingsinslaget. Dessutom är det enkelt att delta. Mer än 2,4 miljoner videos med utmaningen ska finnas på Facebook. Inte alla känner till att de är ett led i kampen att uppmärksamma och bekämpa ALS.

ALS-föreningar runt om i världen får över 100 miljoner dollar i donationer. 67 procent av bidragen går till forskning, 20 procent till patienter och behandling, 9 procent till utbildning, 2 procent till insamlingsverksamhet och 2 procent till avgifter. Även i Sverige har utmaningen genererat miljonbelopp. Över 31 000 svenskar donerade pengar.

En av de mer berömda deltagarna är Stephen Hawking, som på grund av sin sjukdom inte kan delta själv, men han gör det genom sina barn.

Allt är dock inte frid och fröjd. Två personer uppges dö i samband kampanjen. En av dem är en brandman i Kentucky, som försökte hjälpa några studenter att utföra utmaningen men kom för nära en elledning.

false
-