.FILE 2G 3G 4G 5G
2010

Double Rainbow – klippet som tar eremiten till världen

8 januari 2010 ser Paul "Bear" Vasquez en dubbel regnbåge från sin altan i sitt ensamhushåll i Yosemites nationalpark. Han passar på att filma händelsen och lägger upp den på Youtube. Resten är internethistoria.

– Regnbågarna syntes i åtminstone en timme. Det var otroligt. Kameran kunde inte fånga intensiteten och ljuset riktigt. Titta in i spegeln, se din själ. Vad det betyder, skriver den tidigare brandmannen och MMA-fightern (dock bara en match, som han förlorade) som sadlat om till ett ensamt liv i skogen, i samklang med naturen, där han bland annat odlar marijuanaplantor (lagligt i Kalifornien).

– När jag filmade videon hade jag inga tittare. Jag var ensam. Det var bara jag och min kamera. Det kommer jag aldrig att få tillbaka. I dag när jag filmar vet jag att någon kommer att titta, säger han i en intervju med DailyDot.

Jimmy Kimmels tips sätter fart på spridningen

För med internet är man aldrig riktigt ensam. Efter att talk show-värden Jimmy Kimmel tipsar sina twitterföljare om videon tar det fart.

Över 40 miljoner har tittat på hyllningen till Moder Natur och inte bara förundrats över regnbågarna, utan kanske framförallt över Pauls enorma fascination för vad han ser. Och några månader senare skapar virala sensationerna The Gregory Brothers en Double rainbow-låt, som blir en hit och närmar sig originalvideon i antalet visningar.

För Pauls del innebär videon att kändisskap, deltagande i reklamfilmer, tv-program och till och med en långfilm. Och att folk från hela världen tar sig till hans lilla hus i skogen bara för att kunna skaka hans hand. Sammanlagt har han tjänat motsvarande 350 000 kronor på sitt kändisskap, säger han själv i en intervju med CNN.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Towe Dam. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-