.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

Discodansande Åke tar Youtube med storm

Finländaren Åke Blomqvist är en folkkär programledare på finsk tv under 1980-talet, där han bland annat lär ut discodans.

Han har då sedan 1940-talet varit en minst lika folkkär danslärare, agerat domare vid tangomarknaden i Seinäjoki och drivit dansskolor ihop med sin fru Leena i Helsinfors, Tammerfors och Lahtis. En miljon finländare ska ha lärt sig dansa med hjälp av paret!

Men det är framförallt för sina discokunskaper som Åke kommer att nå en global publik. Det sker när ett klipp från programmet (sänt 1980) läggs ut på Youtube 2006. Så varför blir klippet så populärt? Kanske handlar det om att 80-talets mode och dansstil inte riktigt åldras med värdighet? Och dansen kan möjligen upplevas som lite stel ...

Åke Blomqvist är själv mer förtjust i tango. I en artikel i Göteborgs-Posten från 1999 beskriver han finsk tango som något helt eget, inte så hett temperamentsfull som den argentinska, inte så bestämd som den tyska, ingen uppvisningsdans. Åke Blomqvist säger i intervjun att han hoppas på att tonåringarna ska få upp ögonen för just tangon, men:

"Det är bara disco som gäller. Och så super de, de har ingenting till övers för tango. Men när diskoteksraseriet är över kommer de kanske tillbaka", säger Åke, då ovetande om att han för alltid kommer att förknippas med just den dansstilen.

Succén från Youtube leder vidare till en tv-reklam, när Diesel börjar använda Åkes dans i sin marknadsföring.

Åke blir världskänd och bjuds snart in för att dansa till Daddy Cool och Gangnam Style.

Så klart får han dansa disco också:

Åke Blomqvist dör 2013, 87 år gammal, under en promenad i Helsingfors, efter att ha drabbats av ett sjukdomsanfall. Men dansen lever vidare. Åkes båda barn jobbar också som danslärare.

Slutligen lite kuriosa, Åke samlade på spritflaskor, en samling vars värde ska ha uppgått till motsvarande 2,5 miljoner kronor. Han hade flera tusen flaskor, trots att han levde ett sunt liv och var nykterist.

• YLE: Artikel om Åke Blomqvist som skildrar hans liv (med mängder av arkivklipp från finsk tv)

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Maria Falk och Tapio Laakso. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-