.FILE 2G 3G 4G 5G
Crazy Frog
2004

Crazy Frog – ljudet av en tvåtaktsmotor blir ringsignal och hitlåt

Datorförsäljaren Daniel Malmedahl från Mellerud härmar 1997 ljudet av en tvåtaktsmotor. Det spelas in, sprids över nätet, hamnar i tv och blir 2004 en ringsignal med den 3d-animerade figuren Crazy Frog. Succén är ett faktum.

Daniel Malmedahl från Mellerud är bland sina vänner känd för sin förmåga att härma olika motorljud. 1997 spelar han in sig själv när han härmar ljudet av en tvåtaktsmotor. En bekant till honom lägger upp filen 2TAKTARE.mp3 på internet, där den fångas upp av tv-kanalen ZTV. I maj 2001 intervjuas Daniel Malmedahl i ungdomsprogrammet Wimans by Night.

Ljudeffekten fortsätter att spridas över nätet. 2003 skapar grafikern Erik Wernquist 3d-animationen That Annoying Thing med motorljudet som grund. Videon postas på webbplatsen TurboForce3D.com och får stor spridning. Erik vet inte vem som ligger bakom ljudet, och lägger ut en fråga i slutet på videoklippet. Daniel Malmedahl kontaktar honom, återskapar ljudet över telefon för att verifiera sig och videon uppdateras med Daniels namn i eftertexterna.

Det tyska mobilföretaget Jamba licensierar 2004 både videon och ljudet. Karaktären byter nu namn till Crazy Frog och ljudet säljs som en nedladdningsbar ringsignal. Det blir succé och ringsignalen blir snabbt en av de mest populära någonsin. 

2005 släpper Bass Bumpers en coverversion av låten Axel F med Crazy Frog som "sångare". Orginallåten av Harold Faltermeyer är redan känd som musiken till 80-talsfilmen Snuten i Hollywood. Den nya versionen får en musikvideo skapad av Erik Wernquist – videon passerar 1 miljard visningar på Youtube i februari 2018. Succén med Axel F leder till tre Crazy Frog-album med olika danslåtar. Crazy Frog får också ett eget spel till Playstation 2 och dyker upp på tröjor, leksaker och mycket annat.

Erik Wernquist själv är inte helt nöjd med namnet Crazy Frog. I en intervju 2005 med musiktidningen HitQuarter uppger han att det var ett dumt namn och att han inte hade gått med på det om han vetat hur populär figuren skulle bli.
"Det är inte en groda och den är inte särskilt galen heller", säger han.

false
-