.FILE 2G 3G 4G 5G

Bubblare: Numa numa, Anton Maiden, Obama girl och många fler

Vi avslutar vår utställning om virala succéer med några bubblare. Nätplågorna som inte nådde ända fram, men som vi har svårt att glömma ändå. Här samlar vi de bästa av resten.

Numa numa guy
Amerikanske vloggaren Gary Brolsma lägger i december 2004 upp en oförglömlig tolkning av sången "Dragostea Din Tei". Videon sprids som en löpeld, långt innan Youtube ens finns. 2008 släpper Brolsma sitt första album, som heter Weird Tempo.


Harlem shake
I februari 2013 ska alla plötsligt dansa till låten "Harlem shake". Konceptet är enkelt. Från en begynnande dans till totalt danskaos. Den första filmen läggs upp av youtubaren George Miller, som blir populär. Snart dansar även svenska poliser:


Ken Lee
"Jag ska sjunga en sång med Mariah Carey – Ken Lee" Och så fortsätter det. Denna idolaudition leder till världsberömmelse för bulgariska sångerskan Valentina Hasan, men kanske inte på det sättet hon hoppats på.


Egentligen nobbas hon av juryn, men genom sin popularitet får hon ändå vara med och sjunga i finalen.


2004 – Snel hest

Snel hest
Ungefär 2004 börjar bilder cirkulera på hästar med texten "snel hest", alltså snäll häst, och "klapa snel hest" för att göra den "klad". Sannolikt har de ursprung i en chattkanal för forumet flabba.nu. "Snel hest" blir snabbt ett etablerat uttryck.

2005 uppmanas folk att skicka SMS med "klapa snel hest" dels till Antipiratbyråns Henrik Pontén, och dels till SVT inför ett Debatt-avsnitt om piratkopiering. I det senare fallet kraschar SVT:s SMS-dator.

Mer om Snel hest-gåtan här.


Anton Maiden
Svenske Anton blir viral innan vi ens vet vad ordet betyder. Anton sjunger Iron Maiden-låtar i slutet av 1990-talet och lägger ut på internet. Han blir världskändis. dör under 2003, men hans minne lever vidare.


Pandan som nyser 
Men det behöver inte vara så svårt att bli viral, om man är liten panda och nyser. Filmen läggs upp på Youtube under 2006. Pandorna bor på Wolong Panda Breeding Centre i Kina. Vem som gjort filmen är inte känt.


Obama girl
När USA:s president ska utses 2008 råder feber – Obamafeber. Presidentkandidaten lockar till sig väljare som annars inte varit alltför intresserade av politik. In kliver: Obama girl, som egentligen heter Amber Lee Ettinger (hon mimar bara i videon, sången står Leah Kaufman för).


Bonsai kittens
I internets barndom var vi inte lika luttrade och slipade vad gäller källkritik, och flera vandringssägner som cirkulerade fick fäste och rörde upp känslor. Fenomenet Bonsai Kittens startade år 2000 när en grupp studenter på Massachusetts Institute of Technology i USA startade hemsidan BonsaiKitten där de hävdade att man genom att innesluta kattungar i burkar kunde forma dem till vackra statyetter.

Efter påtryckningar från bland annat Humane Society of the United States valde MIT att ta ner sidan i slutet av december 2000, bara två dagar efter att den publicerats. Men sägnen lever vidare.


Charlie bit my finger
Harry och Charlie sitter och har det trevligt. Bebisen Charlie biter i Harrys finger. Först är det lite trevligt, men... Bröderna når världen och succén är given. Föräldrarna skapar sedan en blogg åt dem så att världen kan fortsätta se duon växa upp.


Oj, vilken överraskning!
Vi avslutar i Sverige. Jim Lindgren skapar en hit med låten "Oj, vilken överraskning", som loopas om och om igen på ett snillrikt vis. Låten ger hans band Dunderpatrullen ett skivkontrakt.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från bland andra Robert Nordman, Helena Söderlund, Tomas Israelsson Jönsson och Markus Frisén. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-