.FILE 2G 3G 4G 5G
1998

All Your Base are Belong to Us – ett globalt grupparbete

"All your base are belong to us" är en av webbens första memes. Succén är resultatet av ett internationellt grupparbete.

Det börjar redan 1989 med Sega-spelet Zero Wing. I introt finns exempel på dåligt översatt engelska, så kallade "engrish", där en karaktär förklarar att "All Your Base are Belong to Us". Pluralformen på "base" saknas och ordet "are" ska egentligen vara ett "now".

Gif-animationen.
Gif-animationen som drog igång allt.

1998 börjar en gif-animation med introt spridas på internet, som blir ett av webbens första memes. Så klart kan inte internetanvändarna motstå en så trivsam fras, så snart finns tusentals photoshoppade bilder med "All Your Base are Belong to Us" inflikat här och var. Men ännu har inte memen nått sin slutgiltiga form.

AYB är plötsligt överallt.
AYB är plötsligt överallt.

Den närmar sig när DJ:n Jeffrey Ray Roberts skapar technolåten "Invasion of the Gabber Robots", där Zero Wing-introt samplas. Och skapelsen slutförs när signaturen Bad_CRC år 2001 sätter ihop låten med spelintrot och alla photoshoppade bilder i en flashanimation. Nu är världen redo för en viral succé.

Men när media ska förklara vad det handlar om måste man hänvisa till något som man redan förstår: tv! "Det är som att man tittar på Budweiser-reklamen och börjar säga wazzzuuup!"

1 juni 2006 ersätter Youtube sin logotyp med "All Your Base are Belong to Us" under en tid när sajten ligger nere.

Orkar du inte läsa? Titta på en förklarande film istället. 🙂

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Mattias Fnord Bergsten. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-