.FILE 2G 3G 4G 5G
1991

Per-Olof "POJ" Josefsson ser till att företag får internet

Per-Olof "POJ" Josefsson är en legend i webbsammanhang. Under 90-talet är han inte bara med och driver landets första privata internetoperatör Swipnet, han drar också igång Internetstiftelsen. Vi träffar honom för en intervju till Internetmuseum.

I början jobbar så få personer på Stenbecksägda Swipnet att Per-Olof Josefsson inte vågar berätta för kunderna om organisationen. Själv får han göra allt "mellan vd och tekniker", och åker ut med routrar till kunder då och då. När webben kommer såg "POJ" bland annat till att boken "Nyckeln till internet" blir till, samt bidrar till att tidningen Internetworld startar.

I intervjun med Internetmuseum berättar han också om hur valet 1994 får alla tidningsredaktioner att skaffa e-post. Och så redogör han för hur Internetstiftelsen kom till, men också om turbulensen efter tidningsskriverierna i början av 00-talet. Beskyllningar om att privatpersoner skott sig på svenskarnas domänköp tog hårt när det begav sig.

Per-Olof Josefsson är också vd för Nic-se 2002-2006, vilket då fungerar som ett dotterbolag till Internetstiftelsen som vid tiden sköter driften av domäner.

false

-