.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

Fredrik Marcus – vaktmästaren som blev webbveteran

Han gick egentligen inte på Beckmans, men kom in ändå. Fredrik Marcus sökte tjänsten som vaktmästare – och gjorde succé när han fick delta på elevernas slututställning. Resten är internethistoria. Vi har träffat webbdesignern Fredrik Marcus (möjligen den äldsta webbdesignern i världen, i alla fall enligt honom själv) för en intervju till Internetmuseum, för ett samtal om både dåtid och framtid.

Designskolan Beckmans har bara ställt ut ett verk skapat av en vaktmästare: den elektroniska barnboken McZoo. Fredrik Marcus går egentligen inte på skolan, men kan via omvägen som vaktmästare ändå få delta i slututställningen. Skapelsen blir en hit, och snart har han fått jobb på WM-data.

Året är 1995 och webben är ny. Fredrik Marcus har erfarenhet av internet och får därför göra ASG:s hemsida, med grå bakgrund och många bilder. Så fortsätter det. I 20 års tid utformar han gränssnitt för webbanvändare, genom Spray, Houdini, Futurniture, egenföretagare och nu på Creuna (tidigare Razorfish).

I intervjun här ovanför berättar han om sin hissresa med Steve Jobs, om dagen då börsen kollapsade i New York och om sina tankar om internets framtid. Han pratar också om teleportering, och sina teorier om hur detta bör fungera. Mycket nöje!

false
-