.FILE 2G 3G 4G 5G
2013

Anne-Marie Eklund Löwinder – nyckelperson i Internet hall och fame

Anne-Marie Eklund Löwinder, internetpionjär och säkerhetschef på Internetstiftelsen, blir i augusti 2013 första och fortfarande enda svensk att ta en plats i Internet Hall Of Fame, vid en ceremoni i Berlin. Hon är också en av få med nyckel till internet.

I motiveringen framhålls att Eklund Löwinder bidragit till att Sverige som första landstoppdomän i världen säkrat sin zon med säkerhetssystemet DNSSEC, som är ett sätt att säkra att webbplatsers adresser verkligen leder besökaren till rätt plats. Detta sker redan 2005.

Det är en celeber skara internethjältar som gör Anne-Marie Eklund-Löwinder sällskap i Hall Of Fame, vars medlemmar utses av organisationen Internet Society. Amerikanske ex-vice presidenten Al Gore (för sitt arbete med att sprida internet i USA) och Wikipediagrundaren Jimmy Wales är några andra namn som kvalat in. Övriga nordbor är Linuxgrundaren Linus Torvalds och norrmannen Rolf Nordhagen, som var med och byggde de första nätverken mellan lärosäten i Skandinavien.

Anne-Marie Eklund Löwinder är dessutom enda svensk med nyckel till internet. Något hon berättar mer ingående om i intervjun med Internetmuseum.

false
-