.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Rickard Eriksson startar communityt Lunarstorm

Rickard Eriksson är mannen som startar Sveriges första digitala community, som år 2000 blev Lunarstorm. Sannolikheten att du som läser det här använde Lunarstorm är rätt stor – som mest är vi nämligen 1,2 miljoner svenskar som hänger på communityt.

Rickard är 15 år gammal när han startar sin första BBS – en tidig form av diskussionsforum – som han döper till Wayne’s World. När han kommer i kontakt med internet och ser kommunikationsmöjligheterna "flyttar" han sin BBSs till internet och skapar Sveriges kanske första digitala community – StajlPlejs – som år 2000 blir Lunarstorm.

Mycket får han bygga från grunden, och lyckas med denna bedrift trots att han egentligen tycker att programmering är det tråkigaste som finns.

Från början finns det ingen kommersiell tanke med StajlPlejs berättar Rickard. I stället är det ett amatör-antropologiskt intresse som driver honom – att samla människor och se hur de interagerar – att se vilka möjligheter och konflikter som uppstår.

Med kreativa lösningar driver han sedan under fyra år sajten utan några som helst intäkter. Han lyckas till exempel övertyga en av kunderna till webbyrån där han då jobbar att kunden behöver ha en jättestor server till sitt lilla, lilla intranät. Servern använder han sedan för StajlPlejs. Kunden som förs bakom ljuset blir sedermera vd för Lunarstorm, så det är sedan länge glömt och förlåtet!

När trycket på StajlPlejs till slut blir så stort att det kan ta användare upp emot en halvtimme att bara logga in (som mest har man 43 000 användare) så bestämmer sig Rickard för att skala upp och göra om det till kommersiell verksamhet. Det är dags att uppgradera från servern som överhettat på sommaren och till och med börjat brinna en gång.

Första året får Lunarstorm runt 700 000 medlemmar, som mest har communityt 1,2 miljoner användare. En stor del av Sveriges ungdomar hänger där; sajten kan ha en halv miljon unika besökare per vecka.

Namnet Lunarstorm kommer för övrigt från Rickards dåvarande flickväns användarnamn på StajlPlejs!

false
-