Zeina Mourtada publicerar en matbild – sedan vänds hennes liv uppochner
Hon kommer till Sverige från Libanon och för vidare sin mammas recept. Först tänker hon bli socionom, men matlagningen hinner ikapp Zeina Mourtada som blir en av Sveriges största matinspiratörer.
Det är midsommardagen 2018. Vädret är grått, många svenskar slötittar på Nyhetsmorgon.
– Det kanske inte är just i dag man ställer sig flera timmar i köket. Därför har vi tänkt till i dag: Enkel mat som är jättegod, säger programledaren Jenny Alversjö innan hon lämnar över ordet till Zeina Mourtada som berättar att hon ska laga shish kebab.
Medan Zeina Mourtada visar hur man gör den libanesiska maträtten väller hatet in via telefon, mejl och sociala medier. I en taxi på väg från sändningen tittar hon på telefonen och får hon en chock. Kebabskola på midsommardagen är tydligen något som upprör.
Hon har fått vänja sig vid reaktioner efter tv-framträdanden. Andra svenska tv-kockar heter Leila Lindholm, Mat-Tina och Tareq Taylor. I det gänget sticker Zeina Mourtada ut med sin slöja och sitt fokus på libanesisk mat.
– Folk skrev att de inte ville se en kvinna i slöja laga mat, att det fick dem att kräkas (...) Det var som att jag var ett ufo (...) Det var jättejobbigt, berättar Zeina Mourtada i podden Värvet.
– Samtidigt var det många som sa äntligen, någon som lagar mat, som ser ut som jag. Jag är glad att jag pallade. Jag var utmattad efter varje gång.
Zeina Mourtadas populäraste video på Youtube.
Tänkte bli socionom
Tidigt i karriären bestämmer sig Zeina Mourtada för att fokusera på den stora skara människor som ger henne kärlek. Det är också så hon börjar som influencer. Zeina Mourtada är mammaledig 2014 när hon efter mycket tjat från systern till sist går med i en matgrupp på Facebook. Hon laddar upp en bild på yoghurtbollar, som hon har i sin mobiltelefon. Gensvaret blir omedelbart.
– Livet vändes uppochner på en dag, berättar hon i Framgångspodden.
Zeina Mourtada skapar en egen Facebookgrupp och får snabbt tusentals medlemmar. Sen bygger hon en webbplats och laddar upp sina recept där. Sajten kraschar på grund av det stora läsartrycket. Ett halvår senare röstar svenskarna fram Zeinas Kitchen till Sveriges bästa matblogg i Matbloggpriset. Bloggen får sju gånger fler röster än den som kommer tvåa. Svenskarna uppskattar Zeina Mourtada för hennes mångkulturella recept, tillgängliga ingredienser och hennes enkla, pedagogiska stil.
Men det är aldrig självklart för Zeina Mourtada att jobba med mat. Hon hoppar av gymnasiet för ett jobb och vill så småningom plugga upp betygen för att bli socionom och hjälpa ungdomar på glid. Men hon hinner aldrig så långt.
Mammas recept
Zeina Mourtadas barndom är stökig. Familjen flyr från Libanon, först till Sierra Leone. När kriget når dem igen tar de sig vidare genom Europa innan de till sist får uppehållstillstånd i Sverige. Zeina Mourtada minns sockerrören i trädgården, den saftiga mangon – och hur de till sist hamnade i Malmö.
Zeina Mourtada är ofta sidekick i köket bredvid sin mamma. När hon flyttar hemifrån ringer hon ofta hem för att få guidning genom recepten. Ibland bränns riset – men kunskapen sätter sig i ryggraden.
När Zeina Mourtada släpper sin första kokbok 2018 kommer många av recepten från hennes mamma. Två månader senare går Zeinas mamma bort. Sorgen är förlamande. Det känns det som att någon har slitit av hennes arm. Men det är fortfarande mammans mat hon lagar.
Inspirerar tusentals
I dag är Zeina Mourtada en av Sveriges största mediala kockar. Med eget varumärke, sociala medier och tv-framträdanden har hon skapat en matplattform som inspirerar tusentals. – I dag behöver du inte synas på tv för att nå ut, du kan bygga en egen plattform och nå många gånger fler än vad tv gör, berättar Zeina Mourtada i podden Värvet
Mer om Zeina Mourtada
- Zeina Mourtada medverkar i Framgångspodden.
- Zeina Mourtada medverkar i podden Värvet.
- Intervju i tidningen Aftonbladet.
- Webbplatsen Zeinas kitchen.