.FILE 2G 3G 4G 5G
2005

Youtube grundas – se det allra första klippet här

I februari 2005 startas en sida där vem som helst kan ladda upp ett videoklipp. Här är det allra allra första!

Ovan ser du det allra första klippet på Youtube – Me at the zoo – som laddades upp av Jawed Karim. Youtubes framgång är direkt. Bara något år efter lansering beräknas Youtube ha drygt 72 miljoner unika besökare per månad som tittar på 100 miljoner videoklipp.

Google köper Youtube

Endast ett år efter att Youtube grundats köps 2006 företaget av Google för 12 miljarder dollar. Alltsedan de tidiga åren har Youtube sedan varit en av världens mest besökta webbplatser.

Youtube är också en av de allra populäraste webbplatserna bland svenskar. 2021 uppger 8 av 10 svenska internetanvändare (8 år eller äldre) att de har använt Youtube under de senaste 12 månaderna och en dryg tredjedel har varit där dagligen.

Svenska PewDiePie blir störst på Youtube

Svenska Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, har under 2010-talet en av världens snabbast växande Youtube-kanaler. Den 20 augusti 2013 blir hans kanal den mest prenumererade på Youtube någonsin med 12 miljoner prenumeranter. 2021 har antalet prenumeranter ökat till 110 miljoner vilket gör att han hamnar på en fjärdeplats totalt sett i värlen.

Clara Henry startar sin karriär på Youtube

En annan av Sveriges största Youtube-stjärnor under 2010-talet var Clara Henry. Här berättar hon om hur framgångssagan började med ett filmklipp om en viss Apotek-Arne, och om hur hon jobbar med sina filmklipp och följare:

Statistik för Youtube i Sverige

Se aktuell statistik för svenskarnas användning av Youtube i undersökningen Svenskarna och internet.

false
-