.FILE 2G 3G 4G 5G
En penna ligger på ett skrivblock, bredvid ligger korken.
Foto av Aaron Burden 
1992

Posten startar tidningen OSA – som slås ut av nätet

Det är som ett community i pappersformat, med mycket långsamma diskussioner. Du får vänta till nästa nummer för att, eventuellt, få reaktioner på vad du skrivit.

1992 startar Posten en ungdomstidning som heter OSA (om svar anhålles). Idén är enkel. Tidningen ska bestå av insändare och allmänt klotter. Och målsättningen är att "bevara det skrivna ordet och vara ett åsiktsorgan för unga människor". Tidningen delas ut gratis i skolor och i klädbutiker, och är populär i skolkorridorerna.

Men 1999 lägger Posten ner tidningen. Anledningen? Internet. Insändare i pappersformat är inte lika spännande längre.

"OSA har fungerat jättebra. Men vi måste titta på hur vi bäst kan kommunicera med ungdomar och vi vill göra något som känns nytt för vår målgrupp", förklarar Helga Baago, då presschef på Posten, till Dagens Nyheter.

OSA är själva med i den utvecklingen, då tidningens hemsida (på adressen postnet.se/osa) har en chatt som är mycket välbesökt och av vissa användare i efterhand beskrivs som "legendarisk".


Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Angelica Svärd. Tack! Saknar du något på Internetmuseum? Tipsa oss här.

false
-