.FILE 2G 3G 4G 5G
1971

Mejllistorna gör att vi kan kontakta flera personer – samtidigt

Redan när mejlen uppfanns insåg många att det gick att skriva in flera adresser efter varandra, för att skicka meddelandet till flera personer samtidigt. Upptäckten var ett första trevande steg mot de sociala medierna.

Snart finns även mejlinglistor. De populäraste på Arpanet heter "human-nets" (interaktion mellan människor och nätverk), "network-hackers" (programmering), "issues.sf-lovers" (om science-fiction-böcker) och "wine-tasters" (vinprovning). Och de fungerar genom det första mejlprogrammet SNDMSG.

Mejllistor, eller sändlistor, som de också kallas är mejl som skickas ut till prenumeranter på listan. På dessa skickar man bara ett mejl till en adress, så sprids det till alla användare. Allas mejl går alltså ut till alla, varje gång, vilket kan bidra till att ens mejlkonto flödar över.

Usenet är en förfinad, och välkomnad, variant av mejllistorna, där en särskild klient används för att organisera flödet av ny information. Faktum är att det är mejllistorna som inspirerar Jim Ellis och Tom Truscott att skapa Usenet, så att även personer utan tillgång till Arpanet kan diskutera med varandra.

Efter www:s entré blir Mailchimp, Yahoo groups och Google grupper (som sedermera tar över Usenets databas) populära tjänster. Innan de sociala nätverken och olika webbforum tar över.

false
-