.FILE 2G 3G 4G 5G
Lunarstorm hemsida
1996

Lunarstorm blir ett av världens första webbcommunity

1996 startar communityt StajlPlejs, som några år senare byter namn till Lunarstorm och som blir Sveriges första och största mötesplats online – en orange och turkos sajt där nästan alla Sveriges ungdomar hänger och umgås i ett antal år.

Stajl Plejs har som mest 40 000 användare, men servern som allt bor på överhettar på somrarna och brinner till och med upp en gång.

Stajl Plejs

Stajl Plejs. Bild från https://rickard.eriksson.vip/lunarstorm/

Dåtidens Facebook

År 2000 blir Stajl Plejs i stället, efter lite investeringar och ny teknik, till Lunarstorm – en orange och turkos sajt där nästan alla Sveriges ungdomar hänger och umgås i ett antal år. Man skulle kunna säga att det är sin tids Facebook. Medelåldern bland användarna på Lunarstorm är 18,3 år.

Till en början finansierades Lunarstorm främst av banners och andra reklamkampanjer. Detta utvecklas senare till att i högre grad omfatta betal-sms och olika affärssamarbeten. Till exempel tog Lunarstorm fram ett eget kontankort som hette "Vrål" och under 2002 lanserades "Kolla" med vilket Lunarstorm kunde användas via mobiltelefonen.

Varför hette det Lunarstorm?

Namnet Lunarstorm är Rickard Erikssons dåvarande flickväns namn på StajlPlejs.

Gästboken gör succé

På Lunarstorm kunde man besöka andra användares profiler och där lämna en hälsning till dem i den så kallade Gästboken där även användarens andra vänner kunde se vad som skrevs.

Så här skriver Lunarstorms skapare Rickard Eriksson på sin minnessida för Lunarstorm:

"Jag lanserade Gästboken, som blev ett slags semi-publikt sätt att kommunicera. Alla kunde se vad folk skrev i en väns gästbok, och kunde haka på. Och varför jag skriver "semi-publik" är för att det i allmänhet var vänkretsen som spanade in sina vänners gästböcker, inte hela världen. Gästboken kom att bli det i särklass mest populära sättet att kommunicera på LunarStorm, och notifieringsikonen med de stampande fötterna fick hjärtat att bulta en extra gång."

Så här såg Gästboken ut:
Lunarstorms gästbok

Som mest har Lunarstorm 1,2 miljoner medlemmar

Lunarstorm är länge störst – som mest har man ungefär 1,2 miljoner medlemmar, och runt en halv miljon unika besökare i veckan – men börjar långsamt tappa mark och läggs till slut ner 2011. 2016 startar sidan på nytt i en nostalgiversion.

Här berättar Lunarstorms skapare Rickard Ericsson själv om tiden då det begav sig:

• Lyssna också på Internetmuseums podd med Rickard Ericsson och Skunks grundare Andreas Harnemo.
• Se även tidslinjepunkten om Skunk och vår utställning om sociala medier.


Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Oskar Jalkevik. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-