.FILE 2G 3G 4G 5G
2009

Lajk-knappen införs på Facebook

9 februari 2009 förändras världen för alltid. Plötsligt kan vi med ett enkelt klick uppmuntra varandra. Lajkknappen införs.

Fast egentligen har funktionen använts tidigare, på sajten Friendsfeed. Men det är på Facebook den får konsekvenser för oss alla. Grundaren Mark Zuckerberg är egentligen skeptiskt till funktionen, som föreslås redan 2007 med namnet Awesome button, men låter sig övertygas.

Inte bara kan vi gilla varandras statusuppdateringar, i samma veva kan knappen läggas till på vilken sida som helst på nätet, som gör att det vi "gillar" plötsligt hamnar i våra flöden. Nu börjar kampen på allvar om att få synas där vi ägnar så många timmar: på Facebook.

Funktionen finns numera på så gott som alla tjänster. Instagram, Tinder, Twitter och Linkedin hör till dem. Forskare kommer att utreda vad funktionen gör med oss. Bland annat framhålls att vi helst bara delar sånt som kan uppfattas som positivt. Och reaktionerna blir viktigare än det faktiskt innehållet i vad vi vill dela med oss av. Uteblir reaktionerna kan inlägget tas bort.

24 februari 2016 utökades vår reaktionsrepertoar på Facebook med kärlek, "wow", "haha", ledsen och arg.

false

-