.FILE 2G 3G 4G 5G
2012

Instagramkravallerna äger rum utanför Plusgymnasiet i Göteborg

18 december 2012 utbryter kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Hundratals ungdomar vill utkräva hämnd på en person som tros ligga bakom ett kränkande Instagramkonto.

Fyrahundra ungdomar har samlats utanför Plusgymnasiet i Göteborg. De är där för att söka upp en person som misstänks ligga bakom ett anonymt Instagramkonto: gbgorroz. Stämningen är mycket hätsk. Polisen kallar in hästar, hundar, piket, ordningspolis och helikopter för att skingra folksamlingen. 27 personer omhändertas.

På kontot, som upprör ungdomarna, uppmanas användare att skicka in bilder på "orrar", slang för slampor. Därefter läggs foton ut med ofta några rader om vilka personerna påstås haft sex med. Över 200 barn hängs ut. 90 anmälningar om förtal lämnas in.

Men den tjej som går på skolan och som via Facebook hängts ut som kontos skapare är oskyldig. Istället ligger två flickor bakom, 15 och 16 år gamla. De hittas av polisen via ip-adressen till telefonen kontot administrerats genom.

2013 döms de två flickorna för grovt förtal. Påföljden blir ungdomstjänst och ungdomsvård. De får också betala 570 000 kronor i skadestånd, tillsammans med sina föräldrar.

Rektorerna i Göteborgs skolor får efter händelsen gå en kurs i sociala medier.

false
-