.FILE 2G 3G 4G 5G
Instagram logotyp
2010

Instagram lanseras – tar världen med storm

Selfies, barnbilder och mat. Instagram har på kort tid nått världsherravälde, och används av över tre miljoner svenskar.

Amerikanen Kevin Systrom, 26 år, och brasilianaren Mike Krieger, 24 år, lägger den 6 oktober 2010 upp appen Instagram för nedladdning. Namnet är en mix av orden "instant" och "telegram". En månad senare har tjänsten en miljon användare – och tillväxten är massiv.

Flöden är vi vana vid sedan tidigare. Men då handlar det om text. På Instagram lägger användaren upp bilder. Med hjälp av ett filter blir fotona – och livet – lite snyggare. Semesterbilder varvas med maträtter och barn som leker. Men med hjälp av hashtags går det även att hitta globala bildströmmar inom sitt favoritområde.

9 april 2012 köps Instagram av Facebook för sju miljarder kronor. I juni 2013 lanseras video på Instagram. Samma år når ordet och det nya fenomenet selfie Svenska akademiens ordlista (egobild och självis läggs fram som användbara synonymer).

Som svar på Snapchats stora popularitet lanserar Instagram i augusti 2016 ett liknande format – Instagram stories. Samma år börjar också annonser tillåtas i appen.

Svenskarna flitiga användare

Svenskarna är flitiga användare av fotoappen. 2019 använder 61 procent av de svenska internetanvändarna Instagram och den dagliga användningen ligger på strax över 40 procent, enligt rapporten Svenskarna och internet 2019.

Flera svenskar har blivit världskändisar genom sina flöden. Yogainstruktören Rachel Brathen har nått miljontals, liksom fotografen Christoffer Collin, mer känd som "Wisslaren". Etta på svensktoppen är Zlatan Ibrahimovic.

Statistik för Snapchat i Sverige

Se aktuell statistik för svenskarnas användning av Instagram i undersökningen Svenskarna och internet.

false
-