.FILE 2G 3G 4G 5G
Dobedo community
1998

Pratbubblorna regerar på Dobedo-ön

Dobedo är en oupptäckt ö som upptäckts av en professor i luftballong. Det är upptakten till "sagan" som svenska webbanvändare kan kliva in i 1998.

Dobedo community

Dobedos startsida 1999.

Den första versionen av Dobedo är i 2D, men lagom till den andra versionen kan användaren vandra runt på ön i 3D. Användarna får själva fortsätta sagan genom att vandra runt på ön. Alla användare har varsin avatar och genom att röra sig i olika "rum" kan de träffa varandra och kommunicera med pratbubblor. Bland specialeffekterna finns att vissa användare har förmågan att "zappa" använda användare, som då blir tysta. Tillväxten är snabb och snart når sajten utanför Sveriges gränser.

En KTH-studie som görs om sajtens användning konstaterar:
"Den grafiska formgivningen verkar bidra kraftigt till DoBeDos popularitet. Grafiska chattar uppges av några användare vara roligare och mer personliga än textbaserade chattar."

Sajten lanseras när IT-bubblan växer i kraftig fart. Projektet drivs av företaget Bedoo AB, som bland annat är finansierat av Investor, som går in med 52 miljoner kronor. Den ena intäktskällan är annonser. 2001 går företaget i konkurs.

Kuriosa: Fredrik Wikingsson (från Filip & Fredrik) jobbar under en period på sajten.


Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Robert Bhatt.

false
-