.FILE 2G 3G 4G 5G
2007

Hashtaggen införs på Twitter

23 augusti 2007 införs en ny funktion på mikrobloggen Twitter. Hashtaggen ser dagens ljus.

Eller egentligen har den redan funnits ett tag på IRC, men det är med Twitter den får bred spridning. Syftet är att alla som skriver inom ett visst ämne ska kunna organisera sina inlägg och finna andra som skriver om samma sak.

Den allra första hashtaggen blir #barcamp, när användaren Chris Messina föreslår ett sätt att på den då unga sajten kategorisera inlägg.

Screen Shot 2016-03-01 at 15.15.06
Men först i juli 2009 blir inlägg med hashtaggar länkade på Twitter. Innan dess får man använda sökmotorn för att hitta sina likasinnade.

Och snart har varenda tv-program, händelse eller event en egen hashtagg för alla att samlas under. Och fler tjänster följer efter, så som Facebook, Pinterest, Tumblr och Instagram.

För svensk del har hashtaggar som #prataomdet (om sexuella övergrepp), #decemberöverenskommelsen (i samband med den övernskommelsen) och #inteerkvinna (som svar på Sverigedemokraternas retorik kring sexuella övergrepp) fått stort genomslag och under vissa dagar helt tagit över flödet. Liksom lite mer tramsiga varianter som  #fembockerna2009, #stuffmoderaternadid och #böckersomsaknarenbokstav. Tramsigast är kanske hashtaggen #flickjox, som börjar som ett internskämt och som blir viralt.

false
-