.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Flashback startar ett forum – blir en av Sveriges största webbplatser

Flashback är ett diskussionsforum med knappt en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg varje dag. Det har ungefär två miljoner besökare i veckan.

Internetmuseums Måns Jonasson pratar om internet anno 2008 med Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia i den omåttligt populära podden Flashback 4-evers julkalender! Lyssna på avsnittet här:

Från början är Flashback en punktidning, som efter ungefär tio år också blir en hemsida, 1995. Här kan du se hur det såg ut då:

Flashback 1995
I en tid före sökmotorer bygger Flashback upp ett stort länkarkiv och hjälper sina läsare att hitta udda och "moraliskt tvivelaktiga" webbplatser. Under några år finns det även en IRC-kanal och olika mejlinglistor.

Öppna diskussionsforum med i det närmsta total yttrandefrihet

År 2000 uppstår forumet ungefär så som det ser ut i dag med öppna diskussionsforum i stället för som tidigare – slutna grupper för medlemmar. Här diskuteras allt från husdjur och familjeliv till vetenskap, vapen och politik.
Diskussionerna kan ibland vara kontroversiella och innehålla både skvaller om kändisar, främlingsfientliga åsikter och diskussioner om droger. En dom 2002 innebär att driften flyttas utomlands för att slippa hårda krav på moderering.

Flashback får både ris och ros

Flashbacks höga tolerans för avvikande åsikter och hållningen till yttrandefrihet har ofta lett till debatt i traditionella medier. En uppmärksammad händelse på forumet var när en 21-årig man tog sitt liv i oktober 2010. I en egen tråd på Flashback beskrev mannen sina förberedelser och filmade sitt eget självmord till allmän beskådan – påhejad av vissa samtidigt som andra försökte övertala honom att inte göra det. Flashback kritiserades för att tråden inte stängdes ner tidigare och det råa klimatet i kommentarsfälten.

Samtidigt har till exempel en tråd på Flashback som avslöjat att ett antal av naturfotografen Terje Hellesøs bilder var förfalskade nominerats till det journalistiska priset Guldspaden och även belönats med Sveriges radios pris Årets Medieorm. Det var även på Flashback som uppgifter om de senare mycket uppmärksammade våldtäkterna i Bjästa först publicerades.

Podden Flashback Forever tar Sverige med storm

2020 blir podden Flashback Forever en av Sveriges mest lyssnade poddar. I podden går komikerna Ina Lundström och Emma Knyckare tillsammans med  anonyma "Scroll-Mia" igenom Flashbacks myllrande trådar och diskuterar diverse obskyra och udda fynd. Givetvis har podden även fått en egen Flashback-tråd.

false

-